Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ



  



   Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και αναμφισβήτητα κατείχε παιδαγωγικό χαρακτήρα , με σκοπό όχι μόνο την υψηλή σωματική απόδοση αλλά και την διεύρυνση του πνεύματος.
   Τους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς αγώνες , τους συναντάμε στην Ολυμπία το 776 π.χ., τότε οι αγώνες ήταν τοπικοί και διεξαγόταν ένα μόνο αγώνισμα η ‘’κούρσα του σταδίου’’..
Με το πέρασμα των χρόνων οι αγώνες  απέκτησαν μεγαλύτερη εμβέλεια, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα, ο αριθμός των αθλητών  μεγάλωνε διαρκώς χρόνια με τα χρόνια,νέα αθλήματα προστέθηκαν, έφτασαν τα είκοσι και η διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων έφτασε τις πέντε ημέρες, από μια που ήταν αρχικά..
Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα.Αρκετά  χρόνια αργότερα και  συγκεκριμένα το 393 μ.χ θεωρήθηκαν παγανιστική εορτή, με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος  να απαγορεύσει την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια τελείωσε μια παράδοση χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχώς κάθε τέσσερα χρόνια.

                                 Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

   Τον 17 αιώνα υπάρχει αναφορά για κάποια εορτή η οποία έφερε το όνομα Ολυμπιακοί αγώνες που διεξάγονταν στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας.
Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το "Γυμναστικό" του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.
   Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894 παρουσίασε τις ιδεές του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον  Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ..
   Συνοπτικά η συμβολή των Ελλήνων στον σύγχρονο αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Το Ολυμπιακό πνεύμα που έχει ως σκοπό την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία,την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και όλων των λαών, η ευγενής άμιλλα το ιδεώδες του αθλητισμού,η σωματική άσκηση ως μέσο αγωγής  που έχει σκοπό την συστηματική σωματική άλλα και πνευματική καλλιέργεια .Τέλος πολλές ρίζες σύγχρονων αθλημάτων εντοπίζονται στην κλασσική Ελλάδα.Όλα τα παραπάνω στοιχεία τονίζουν την συνεισφορά των Ελλήνων και την διαχρονικότητα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου